Därför bestämde vi oss för doula

I början av graviditeten fram tills december ungefär var jag rätt säker på att vi kommer köra själva på förlossningen. Inget extra, skapa oss en uppfattning om hur det är att genomgå en förlossning. Men efter många samtal med Carro, som tog hjälp av en doula vid hennes andra förlossning, så kom jag fram till att jag iallafall nog ville ha en doula närvarande vid vår första förlossning.

Den stora frågan jag gått och grubblat på ang doula är om det blir så att hon är i vägen eller för mycket, jag drog paraleller med om t.ex min mamma skulle vara med på förlossningen. Fast jag ju visst att så inte är fallet så kom jag ändå alltid tillbaka till dom tankarna.

I ett tidigt skede av graviditeten visste jag att jag var öppen för smärtlindring men gärna vill försöka utan epidural pga bieffekterna det ger åt barnet samt att det kan stanna av förlossningen vid öppningskedet, som min syster brukar säga, man vill ju inte bli “botad” under förlossningen, utan hjälpt med smärtlindringarna som erbjuds. Därför kommer andningen vara A & O för mig. Jag är en person som har lätt till gråt vid utmattning eller redan trötthet, och när jag då börjar gråta tappar jag lätt fokus. Därför vill vi ha med oss en doula för att jag ska få hjälp med behålla mitt fokus för andningen och Anton fokusera på att stödja mig på sitt sätt.

Efter att jag diskuterade med Carro så kom vi fram till en sak, “varför inte?” trots att jag själv inte helt till 100% vet hur jag vill ha det under förlossningen, eftersom jag ju är förstföderska så förlorar man ju int nånting på nåt sätt att ha med en doula under förlossningen.

Jag har redan träffat vår doula, som är världens underbaraste. Fler möten där Anton också är med väntar före förlossningen och mitt hjärta känns så mycket lättare – trots att jag inte egentligen vet vad jag ska förvänta mig inför förlossningen.

Jag har som ni märker lite svårt att uttrycka mig angående dethär ämnet som är så känsligt. Ställ jättegärna frågor om ni undrar nånting!

21

7 Comments Därför bestämde vi oss för doula

  1. EnAnnanMamma

    Jag vill bara inflika att det är ju ni som “styr” doulan. Känns det som om du vill va ifred så bara säg så går hon ut. :) detta kommer säkert doulan själv att ta upp med er också. Annars kan du själv ta upp det till diskussion. Förlossningen är _din_, sen kommer gubben din på en fin andra plats. Resten av människorna räknas inte, krasst sagt. ;) det är du (ni) som bestämmer, var inte rädd att framföra dina åsikter. Lycka till! ♡

    Reply
  2. E

    Jag som int alls hadd tänkt så mycket på min förlossning innan, så klara mig med lustgas och epidural och de var skönt att kunna sova några timmar innan krystnings skedet. Jag fick epiduralen i rätt tid eftersom jag börja känn av krystningsverkarna. I efterhand så sku jag gärna ha haft en doula med, men vi tog beslutet att inte ha nån med. Men som du skrev andningen e A och O! Lycka till sen när de e dags, de är både en underbar upplevelse och skräck upplevelse, men man får ju de vackraste ut av det!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.