Det stora bröllopsinlägget - saker du inte tänkt på

Hej! Kul att du hittade hit - på ett eller annat sätt, hoppas du hittar nån ny idé eller kanske inspiration.

För det första tycker jag det är väldigt viktigt att inte fokusera på saker ni själva tycker är oviktigt men känner att "hör till", eller som inte sist och slutligen har nån skillnad alls. Till exempel kan man ju tänka att det är kul med en liten organzapåse med två chokladbitar i åt varje gäst är en kul grej, men att packa 100st påsar var för sig tar väldigt mycket tid att göra och sen sätta ut, för att sen bara slängas bort. Finns det nånting som ger ett större intryck och som gör sista dagen smidigare? För det är kanske viktigast att tänka på - tänk alltid på de dag(arna) ni har på er att ställa allt på sin plats i festlokalen, gör allt så smidigt som möjligt, så kan ni istället ta det i en okej lugn takt utan att behöva surra på till mitt i natten kvällen före bröllopet, ni kommer ändå ha lite för lite tid. Det är roligare att verkligen njuta av förberedelserna än att känna tidspressen konstant knacka en på axeln.

T.ex en godisbuffet är väldigt uppskattad för gäster i alla olika åldrar, och kräver väldigt lite tid - några glasskålar, en skylt och godispåsar att bara klippa upp och tömma, att få en godisbuffé att se vacker ut är rätt enkel sist och slutligen, det är ju innehållet som räknas, så det kan inte misslyckas. Beställ allt via t.ex maxikarkki så sparar du tid och kanske också en och annan slant. Tips är att ha en kaffetermos att stå på samma bord under hela kvällen!

När vi gifte oss var det väldigt inne med dekorerade pilttiburkar, ett fint sätt att återanvända burkarna, men har du själv inga barn som äter färdigmat så ska burkarna skaffas någonstans ifrån, materialet till dekorationerna är heller inte gratis, du kan inte slänga dekorerade glasburkar direkt i återvinningen ifall du inte får dom sålda. Löns den tiden det faktist tar att dekorera 30-60 burkar för såna små, ganska "osynliga" dekorationer. Ett varm tips är att ha i åtanke är att satsa på material du antingen kan hitta på loppis(t.ex vaser), hyra eller låna av nån eller köpa dekorationer som du får sålda efter bröllopet.
Vill du ha dekorerade pilttiburkar - go for it, varför jag skriver detta är för att få dig att tänka gällande egentligen allt ifall det är värt den egentliga tidsåtgången?

Tänk stort med dekorationerna. En liten ljusslinga gör inte speciellt mycket i en stor festlokal. Här igen - går det att hyra? Fördelen med att hyra är att du enkelt får lämna tillbaka grejerna efteråt. Tycker det ger ett väldigt fint intryck att få ner takhöjden lite, ifall ni firar i en sal är takhöjden ofta rätt hög, då kan det ge en mysigare mer ombonad känsla att hänga tyg i taket, eller hänga pompoms i nått hörn. Pompoms i olika nyanser slår sällan fel, håll dig till fler nyanser av samma färg + vitt så blir det garanterat snyggt. Dessa kan man vika själv, men för den tiden det tar är det värt att köpa färdigvikta, när det ändå finns!Bilen. Bröllopsbilen är olika viktigt för alla såklart, men det jag brukar säga åt vänner som planerar bröllop är att en snygg ny bil nu, år 2019, kommer vara en gammal bil när ni ser på bröllopsfotona redan om bara några år. Riktigt gamla coola bilar kommer vara ännu coolare om 15 år. Fördelen med veteranare rär att det sällan behövs några dekorationer, bilen i sig är tillräckligt.

Bröllopshäftet. Oj häftet. Det är verkligen nånting jag uppskattar som gäst att sitta och bläddra i under festen. Vi har varit på några bröllop där brudparet skrivit några rader om varje gäst, fördel att ha det indelat i "kategorier" så man vet vart alla gäster hör, brudens familj, brudgummens vänner osv. Häftet är verkligen nånting jag tycker man kan lägga tid på, också för att det går att göra långt på förhand. Klicka här för att läsa vad vårt bröllopshäfte innehöll , jag skulle gärna gjort tio sidor till med roligheter.

Klänningen. Detta har jag bloggat om förr, och dethär är väl där flest åsikter går isär, men jag berättar ändå hur jag tänkte kring kostnaden. En klänning som jag kommer använda en gång, kommer jag aldrig ha mage att betala flera tusen för att den ska hänga i garderoben. Jag ville ha en klänning som jag trivdes i och som jag kan med gott samvete kan låta hänga i garderoben resten av mitt liv. Min klänning beställde jag måttbeställd från vbridal.com, i efterhand skulle jag beställt från en sida som accepterar returer. Med hjälp av sömmerska modifierade vi de detaljer jag ogillade, det får man också räkna med, billiga klänningar är sällan "ready-to-wear".

Visst kan man ha en svindyr klänning att hänga i garderoben också, men jag valde att välja ett billigare alternativ eftersom stilen på klänningen jag ville ha inte kräver svindyrt ducesstyg och 5 kg tyll. T.ex bubbleroom har många fina budgetvarianter som går att skicka tillbaka ifall du inte gillar modellen. I Stockholm har Elsa Billgren en vintage brudklännings-uthyrning, kanske inte lika vanligt här, men att fråga med bild och storlek i Bröllopsgruppen på facebook ifall nån vill hyra ut sin klänning kan väl inte skada. Sen är ju detta också olika viktigt för alla, men jag är ändå inte så fäst vid att bröllopsklänningen ska vara dyraste och lyxigaste, utan att den är rätt stil och att jag känner mig bekväm i den.

Vi lag mer pengar på Antons utstyrsel än min, han har använt sin kostym och festskor på måånga bröllop, dop och andra festligheter sen dess. Har hört mycket gott om dressmans kostymer, men de passar inte kanske alla - värt ändå att ta en tur dit för att prova ifall man följer vanliga mått, inte lika välsittande för väldigt bredaxlade män.

Detta sparade vi in på:

-Min brudklänning

- Bröllopstårtan, vi frågade kompiar, kusiner, mostrar och fastrar ifall de vill baka nånting till tårtbuffén, det var verkligen lyckat att ha många valmöjligheter. Vi hade också utöver det beställt en bröllopstårta med ca 20 bitar.

- Blommor, till borden beställde vi blommor via en mataffär, då blir det ofta billigare än från en blombutik - vi hade dessutom turen att ha en nära bekant som jobbade på stället vi beställde från, så det gick helt utan krångel. Buketter och korsage beställde vi dock från florist.

-Smink & hår. Vid den tidpunkten då jag gifte mig hade jag aldrig varit till en frisör i mitt vuxna liv. Därför valde jag att fixa mitt hår själv(med en del övningstillfällen före), eftersom jag inte "litar" på firsörer, säkert skulle det blivit superbra, men jag är van med att mina systrar, mamma eller jag själv klippt och fixat mitt hår - så det kändes som en onödig grej bara, jag ville ändå ha en rätt så "enkel" frisyr, så det blev bra och höll bra. Min syster är kostmetolog & estenom, så hon sminkade mig inför bröllopet, skulle också kunnat sminka mig själv i värsta fall, man har ju det lite lyxigt ställt med alla duktiga syskon!

-Dekorationer från naturen. Vi gifte oss i Juni, kvällen före hämtade svärfar björkris att dekorera med utanför ingången till festlokalen, det blev superfint! Skulle gärna tagit in en hel massa syrener också.

Andra tips för en smal budget:

- Litet intimt bröllop. Ett bröllop med endast den närmaste familjen blir på många, många sätt betydligt billigare - kanske kan man till kvällen bjuda in kompisar och släktingar till en gårdsfest istället?

- Serveringspersonal. Många av de bröllop vi besökt har brudparet frågat föräldrars syskon eller bekanta ifall de vill servera, det är väldigt vanligt i våra kretsar, jag tycker det vore superkul att servera på nån bekants bröllop - man får ändå hänga med på ett hörn liksom!

-Bröllopsnatten är ganska traditionellt tänkt att spenderas på hotell, vilket ju också kostar. Kan man förbereda med en lyxig frukost-korg i kylskåpet och nytvättade sängkläder hemma? Minst lika lyxigt det tänker jag!


Det var allt för denhär gången!

Kommentera jättegärna ifall ni gillade inlägget, jag hänger mer än gärna i kommentarsfältet och svarar på era frågor, så kom ihåg att ta en titt där också!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229