Dethär med RAW

Men har det så stor skillnad egentligen? Jaa-aa! Det har SÅ stor skillnad.

Om du i dina ägor har en digital systemkamera eller halvsystemkamera kan du ställa in i vilket format ditt foto skall tas. Du kan välja på några olika alternativ av JPEG såsom fine, normal, basic & RAW. Skillnaden mellan JPEG & RAW är att om du ställer in kameran på det tidigare alternativet kommer kameran välja åt dig hur bilden ska se ut, den kommer altså lägga på extra kontrast, färg & exponering var den tycker att det behövs, och detta går i princip inte att ta bort. Röda kinder kommer bli rödare, blå himlar kommer bli vita osv.

När du fotar i RAW bestämmer inte kameran detta åt dig, utan du får behandla det hur du vill inne i datorn.

Till exempel har jag fotat denna bild på ett träd med en rätt så stark sol bakom. Orginalet ser ut såhär, eftersom lite för mycket av solen plötsligt kom med in i bilden.
raw4Eftersom att fotot är taget i raw kan jag justera skuggor, temperatur, högdagar, vita & exponering utan att detta påverkar min bild negativt. ALLA detaljer finns kvar under detdär svarta täcket.
raw3

JPEG-bilden däremot, går inte att rädda. Bakgrunden ser ut att brinna, trädets detaljer går inte att urskilja osv. Hopplöst.
jpg

Efter ett försök att rädda JPEG-bilden gick det såhär, fortfarande ingen lycka att få fram bakgrunden. Ni ser ju alla kommandon jag tog till, ändå lämnades jag med en väldigt platt bild.
Skärmavbild 2015-11-05 kl. 23.53.10

Den enda negativa punkten med att fota i RAW är att det sällan går att öppna dem i andra program än Adobes, Photoshop, lightroom etc. Om du har en ny kamera(altså ny i produktion) finns också risken att du behöver uppdatera ditt program till en nyare version.

0

2 Comments Dethär med RAW

  1. linnea p.

    Jag har fotat i RAW förut men har hittills tyckt att det varit ganska onödigt — nu inser jag att det antagligen varit för att ljuset varit ganska jämnt just då. Förstod verkligen inte att det var så HÄR stor skillnad! Tack för tipset! :)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.