Detta kurerar jag mig med inför förlossningen!

Hej på er, fellow preggos - och ni andra!


De senaste veckorna har jag börjat kurera mig med diverse kosttillskott och andra ätbara saker inför förlossningen som ska hjälpa på ett sätt eller annat. Info om när man ska börja äta dessa och vaför är lätt att hitta, men just vad kan vara knepigare som förstföderska, så jag tänkte why not samla mina bästa recept och lite "När, var, hur" om alla dessa olika födoämnen som sägs ska hjälpa till, i samma inlägg.

Man får ju välja hur mycket man tror på effekten av dessa, men jag personligen tror åtminstonde inte det skadar på nåt sätt, så why not!


En sak att tänka på är att inget annat är medicinska åtgärder kan "sätta igång" förlossningen om kroppen inte är redo. Men är den redo så tror jag absolut att man kan ge lite skjuts på vägen via huskurer som dessa.


1. Jättenattljusolja.

Varför?
Nattljusolja, eller jättenattljusolja som den också går efter, mjukar upp livmodertappen inför förlossningen och kan på så sätt bidra till att öppningsskedet går snabbare.


"Användningen av nattljusolja har länge rekommenderats av barnmorskor runt om i världen. Oljan startar inte en förlossning i sig men kan hjälpa livmodertappen att att mogna snabbare" Källa.

I detta poddavsnitt, som förövrigt är väldigt väldigt bra, diskuteras nattljusolja och fördelarna att behandla med oljan vaginalt, väldigt intressant!

När?
Kapslarna börjar man äta i vecka 35+0, 2 stycken/dag, Vid vecka 37+0 öka till 3st/dag, vecka 39+0 3st/dag + en kapsel vaginalt innan läggdags. Kapslarna finns att köpa i stora matbutiker och apotek. Jättihelokkiöljy på finska.


2. Hallonbladste

Varför?
Hallonbladste sägs minska blödningar under och efter förlossningen samt stärka livmoder och på så sätt påskynda förlossningen.
"Tanken bakom att dricka hallonbladste är alltså för att stärka livmodern. För att göra värkarna mer effektiva när det väl är dags. " Källa.


När?
Hallonbladsteet kan man börja dricka från vecka 35+0, börja med en kopp om dagen och öka efter nån vecka till två koppar. En grej att komma ihåg är att det bör vara rent hallonbladste, t.ex Clipper dricker du nog mer för smakens skull, innehåller inte så mycker hallonblad. Det "rena" teet är inte speciellt smakrikt, men man kan ju t.ex göra iste på det eller dricka med honung och mjölk - så fördrar jag att dricka den, men dricker för smakens skull gör jag definitivt inte.

Detta hallonbladste dricker jag. Denna påse har väldigt finmalt te, så jag har haft stor nytta av ett flergångsfilter vi fick med vår kaffekokare. Teet kommer alltså inte i påsar utan du behöver tesil.


3. Dadlar!

Varför?
Dadlar har överraskande många hälsofördelar, inte bara för gravida. Dadlar äts i samband med graviditet främst för att stärka livmodern och på så sätt hjälpa igång förlossningen när det är dags. Med Charlie åt jag rätt mycket dadlar i slutet, inte kanske sex stycken varje dag men ändå. Han föddes på beräknat datum och förlossningen gick ju väldigt bra. Dadlar verkar vara bra att äta när man har mens också, läs mer via länken här under!

"6 dadlar om dagen under de 4 sista veckorna av graviditeten gav ett signifikant minskat behov av både igångsättning av förlossningen och värkstimulering." Källa.


När?
Från vecka 36+0, 6st om dagen. Dadlar kan förstås ätas hela graviditeten, men för förlossningens skull är det de sista veckornas intag som "räknas".

Jag personligen skulle aldrig äta en dadel sådär som den är bara, tycker dom är riktigt obehagliga faktiskt. Men jag har två riktigt bra recept att bjuda på för att göra dem riktigt goda! I vanliga smoothies med turkisk joghurt, bär och banan brukar jag också dricka dem - kom ihåg att mixa ordentligt länge bara.

Dadel- chokladbollar

Jag har provat recept utan kokosolja, och det är inget jag rekommenderar eftersom själva rullningen av bollarna slutar i sånt kladd på händerna så det knappt går att skrapa bort. Men dessa är supersmidiga att rulla och fantastiskt goda - och superbra som efterrätt/mellis till små avkommor också!

15 st dadlar
2dl havregryn
1/2tsk vaniljpulver
1/2 kopp kaffe
2 msk kokosolja

Kokosflingor
Börja med att mixa dadlar och kokosolja, tillsätt sedan restenav ingredienserna och mixa slätt. Rulla i kokosflingor och förvara i frysen!


Chokladmilkshake med dadlar

2 portioner

Ingrediensera fick jag inspiration av från Alexandra Brings instagram, mängden har jag klurat på själv.


Denna har jag inte hunnit dricka jättemånga gånger ännu eftersom blendern är ett väldigt nytt tillskott i vårt kök, skulle nog inte orka hålla på med stavmixern när det kommer till denna milkshake, den tar nämnligen en stund av blending för att få de riktigt smooth med dadlarna.

6 dadlar
1 banan(fryst ger mer glass-känsla)
2msk kakao
ca 4dl havremjölk

Blanda ner allt i en mixer och mixa loss, tillsätt eventuellt mer havremjölk efter önskan om konsistens. Supergott! Charlie drack sitt glas i ett svep.Hoppas du har nytta av denhär informationen och lycka till med förlossningen ifall du har bebis pågång!


Disclaimer: det finns många olika infon på nätet om när man ska börja äta/dricka dessa olika födoämnen men jag går efter veckorna i detta inlägg. Eftersom att det är naturliga ämnen som inte är påvisade skadliga för foster eller mamma är det nog ingen större skillnad om du börjar äta i vecka 35 eller 37, men effekten kanske inte är lika stark om du börjar i t.ex vecka 39.

Gillar

Kommentarer

Ghulam Mohyudin
Ghulam Mohyudin,
It was perfect the first time. I learn so much from you as well! Keep it up great post.
www.gmdrecipes.com/
Cindyekman
Cindyekman,
So glad to hear! Thank you so much! 🙏🏼
nouw.com/cindyekman
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229