DIY - leo hairband

Hej på er!

Igårkväll när vi kom hem från Jeppis hade klockan hunnit bli nio, Charlie somnade på vägen och väl hemma fick vi lyfta honom rakt i sängen, lilla gubben. På köksön väntade ett efterlängtat paket på mig, jag beställde för många veckor sen ett randigt tyg till en sommarkjol, men bestämde mig sen för en annan modell som krävde en till längd av tyget, så jag lag in en beställning och passade på att köpa mer trikåtyg till ännu en wrapdress på samma gång. Igårkväll satt jag med Anton i vardagsrummet och pratade igenom dagen på samma gång jag klippte till mönterdelarna. Av det leopardmönstrade tyget lämnade det många stora bitar, så av lite restbitar passade jag på att sy upp ett hårband åt mig själv som jag haft i bakhuvudet i veckan, det blir absolut fler åt mig själv och till presentskåpet - dessa tar knappt en kvart att sy ihop!

Man kan använda i princip vilket tyg som helst till rosetten sålänge det inte är allt för styvt, till själva hårbandet behöver du dock ha ett så tunt tyg som möjligt.

Såhär gör du:

Rita upp på ett papper ett streck som är 12,5 cm långt, på sidorna av strecket ritar du ut 3cm åt båda hållen(se bild under), bandet till rosetten ska vara totalt 6 cm brett, markera likadant högre upp och runda kanterna mot toppen.
Lägg sen till 1 cm sömnsmån runt hela mönstret, det raka bottnet är MVK(mot vikt kant) så där behövs ingen sömnsmån. Klipp ut två delar.

Till själva hårbandet kan du klippa så brett du vill förstås, mitt band var ca 5,5cm brett och bör vara lika låmgt som hårbandets omkrets + ca en halv omkrets för att kunna töjas ordentligt i användning utan att brista.

När du klippt ut dina mönsterdelar, nåla fast dem mot varandra(rätsida mot rätsida) och sy runt, kom ihåg att lämna ca 2 cm öppet i rosettens mitt, vänd rosetten ut och in +pressa.

Hårbandet syr du på följande sätt, nåla din långa tygbit sida mot sida(avigsidan ut) RUNT ditt hårband, när du sytt tyget som en tub runt ditt hårband(ifall du använder ett gummiband kan du trä egenom det efter du sytt och vänt tuben), börja pilla över kanten så att du får vänt avigsidan inåt. Ta hjälp av t.ex matpinnar för att få hela tuben svängd. Lägg ena kanten över den andra och sy rakt över(bild 1). Lägg rosetter runt hårbandet och knyt rosetten, klart!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229