DIY tutorial - napphållare

För det första så vill jag säga att jag inte direkt är något virk-Pro, så take it or leave it. ;) Beskrivningen är inte kopierad någonstans ifrån, jag har kommit på den själv utan att kolla av något annat mönster! :)

Lm - lösmaska Fm- fastmaska S - stolpe

Du behöver: -garnnystan i två olika färger -virknål -sax -napp"ring" i silikon -knäppe i metall eller plast

Börja med att(dessa stygn vet jag inte vad dem heter) hämta tråden genom ringen, dra egenom tråden & hämta tråden pånytt. Då ska det se ut såhär. (bilden lite missvisande, bara ena tråden ska du dra egenom din maska!)
Då du dragit egenom din tråd som bildat första maskan, ska du upprepa första steget, hämta tråden innifrån ringen, sen utifrån ringen och sist dra igenom.
Upprepa tills du fått sex stycken synliga maskor.
Sen svänger vi på arbetet och virkar en Lm. Nu skall du börja med Fm. Tryck nålen genom maskan, dra igenom tråden, hämta tråden på utsidan och dra igenom öglan.
Och så upprepar vi, börja varvet med en Lm och sen fem(eller fler, eller mindre, välj själv!) och sväng på arbetet för nästa rad.
Här har jag virkat 16 varv. Eftersom mina metallknäppen är lite mindre än bredleken på min napphållare så måste jag ta in min napphållare på sista varvet, men om ditt metallknäppe är tillräckligt stort behöver inte intagningarna göras!
Börja med en Lm, hoppa sedan över den maska som du skulle gjort den första Fm i i vanliga fall, och gör en Fm i de följande två maskorna.
Efter det gör du en Lm pånytt.
...och sticker in nålen i slutet av varvet och drar igenom tråden för att avsluta varvet.
Nu ska vi fästa metallknäppet. På samma sätt som silikonringen så börjar du med att lägga nålen igenom öglan på knäppet för att hämta upp tråden.
Och bara drar tråden egenom maskan.
Tryck nålen egenom nästa maska och påbörja din Fm genom att hämta tråden genom maskan.
..och nu hämta tråden genom öglan och genom din maska. Så egentligen är dessa också Fm, bara att öglan på metallknäppet ska vara med.
Från ihoptagningen återstod fyra maskor som nu är fästa i metallknäppet.
Sådär! Nu har vi basen klar.
Till kanterna kommer vi laga små bubblor som är uppbyggda på följande vis. Dra egenom - Fm - S - Fm - dra egenom.
Tryck in nålen vid en passlig plats att börja, och bara haka om och dra egenom tråden(detta kallar jag dra egenom(De) ;) )
Nu ska du fiska upp en maska åt dig i mitten på ett varv, ingen stor skillnad varifrån sålänge den ligger nånstans i mitten och längst ut.
I samma maska gör du antingen tre S eller Fm - S - Fm, på bilden nedanför är bubblan gjord efter första alternativet, men det kan bli ganska tight och svårt att se att där är nånting annat än bara en vit kant. Så jag föredrar Fm-S-Fm.
När du gjort en bubbla måste du alltid fästa den efteråt med De, som ska göras i en uppfiskad maska i mitten av nästa varv. Varannat varv är alltså en bubbla och varannat De.
Och såhär ser Fm - S - Fm ut.
När du gjort din sista De kan du klippa av tråden med 10 cm extra längd, dra egenom tråden och fästa den med en knut.
När vi börjar nästa varv är det viktigt att tänka på att baksidan inte är lika snygg som framsidan, så om du började från silikonringen på första varvet ska du nu börja från metallringen så att båda sidorna har sin snygga sida uppåt!
Sticka andra sidan på samma sätt och fäst trådar, Voilá!

Hur snygga är förrästen mina nya alfabet-bokstäver? *hjärtögon*

Gillar

Kommentarer

Cindy Ekman
Cindy Ekman,
Tusen tack! 😃
www.cindyekman.com
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229