Färga ditt eget garn - den enkla metoden

I en tid nu har jag börjat sätta mig in i garnfärgningens häftiga värld. Det finns väldigt mycket info om ämnet, och väldigt många metoder. I det flesta fall är jag av typen "nåmen vi ser om de funkar, vad är du det värsta som kan hända" , så blev det i detta fall, mina allra första hundra gram egenfärgat garn. Några rookie-mistakes råkade jag utför som jag tänkte dela med mig av till er så behöver ni inte råka ut för samma.

Såhär färgade jag mitt garn med endast avocado och vatten:

När man färgar garn behöver man behandla garnet med betning, en reaktion som gör att färgen håller tvätt & slitage från solen, för växtfärgning är det vanligt att man använder sig av alun, det kan man dock inte använda innomhus, därav blev avocado en bra testväx. Avocadokärnor innehåller nämligen natuligt betningsmedel. SKulle jag ha för avsikt att ge bort garnet eller sälja det skulle jag nog för säkerhetsskull ändå behandlat det med nån slagt medel också, men i detta fall var jag nyfiken på hur avocadokärnans natuliga medel skulle hålla.

Jag tog det vita garn jag hade hemma som jag helst stickar med, Merino extra fine, jag har för mig att det är bäst att undvika superwash-behandlade garn när man färgar, men vi tager vad vi haver. Att tänka på som nybörjare är vikten av 100% igt ullgarn. Bomullsgarn behöver behandlas med andra metoder.

Jag rengjorde och delade 1,5 skal avocado och två avocadokärnor till 100 gram garn. Låt dem koka i en kastrull.


Sålänge avocadona kokade tvinnade jag mitt garn till härvor runt en stol, du behöver knyta runt garnet med tunn bomullstråd på minst fem ställen för att undvika trassel.

Rookie-mistake - knyt inte banden för hårt, egentligen inte ens så det rör i garnet, då blir det batik-effekt. Eller gör det ifall du vill uppnå viss effekt.

Här hade dom fått koka ca 20 minuter, och jag var nöjd med färgen. Fiska upp skalen och kärnorna ur vattnet och låt färgbadet kylas ner till rumstemperatur.

Skölj garnhärvorna i ljummet vatten.

Nu börjar det riktiga arbetet. När färgbadet är rumstempererat, lägg ner garnet och börja sakta värma upp vätskan till ca 80 grader. Det ska inte koka. När det sjuder få det sjuda i ca 40minuter, utan att koka. Efter att tiden gått ska garnet och vätska skylas ner i rumstemperatur av sig självt, allt detta eftersom ull inte tål snabba temperaturväxlingar.

När det skylts ner, ta upp garnet och skölj det i några omgångar i ljummet vatten för att få bort överloppsfärg som inte fastnat. Torka härvorna liggande och surra dem till härvor.

...och dina vita nystan får denhär härliga dimrosa färgen. Wihuu!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229