Favorit i repris - himmelska morotssemlor

Godkväll!

Vi har varot igång hela dagen, först ut vår playdate som vi har varje torsdag med ett gäng vänner. Playdaten brukar minsann dra ut på tiden, idag for vi hemifrån 10 och kom hem igen 15.30, vi brukar säga vad är det för vits att vi alla sitter själv i varsit hus då vi kan hänga tillsammans?

Hemma slängde vi ihop en pannkaka och kokade ärtsoppa för att snabbt äta då pappan kom hem och jag svirade om och drog iväg på handarbets- och shoppingkväll vid Ihan itse/Katariina i stan. Nu har jag gosat med en liten kille som saknade sin mamma som var bort hela tre timmar... Gullungen!

Eftersom vädret är så tråkigt och jag är så trött i kroppen så har inga foton blivit till de senaste dagarna, då tänkte jag att det ju passar ypperligt med ett favorit i repris -inlägg. Detta recept är det så många av mina bekanta och obekanta som börjat älska och kommer tillbaka till titt som tätt. Fortfarande har jag många besök på inlägget varje vecka, så detta ska ni definitivt lägga in på att-göra-listan.

Receptet kommer ursprungligen från tys.fi men receptet verkar inte finnas kvar längre.

Morotssemlor:

5 dl vatten
25 g jäst
3-4 medelstora morötter
2 msk sirap
3 tsk salt
1/2 dl olja
1 dl rågflingor
10-12 dl vetemjöl

1. Börja med att värma upp vattnet till 37 grader, det vill säga så att det är fingervarmt, och häll det i en bunke.

2. Smula ner jästen i vattnet och rör om till den lösts upp.

(Detta gäller alltså för färskjäst; om du använder torrjäst ska du följa instruktionerna på förpackningen.)

3. Riv och tillsätt därefter morötterna, samt sirap, salt och olja.

4. Rör ner rågflingorna och till sist mjölet i omgångar. Knåda till en smidig deg. Låt degen vara ganska lös, så får du fluffigare semlor!

5. Täck över skålen med en handduk och ställ den på en dragfri plats där degen får jäsa i ungefär en timme.

6. När degen har jäst färdig är det dags att hälla ut den på ett mjölat underlag och dela upp den i 15-20 delar. Rulla till runda bullar och rada på plåtar. Täck sedan över dem med en handduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

7. Ställ in ugnen på 225 grader och grädda semlorna i mitten av ugnen i ungefär en kvart, så att de får en gyllenbrun färg.

You can thank me later! Borde definitivt röra ihop en deg till helgen jag också.

Gillar

Kommentarer

Fina Christina
Fina Christina,
Oj mums, tänkte här om dagen att jag borde pröva baka bröd. Är inte särskilt duktig på det, men kan ju ge det ett försök ändå. finachristina.fi
Cindyekman
Cindyekman,
Vad kul! Du kommer inte ångra dig med domhär morotssemlorna.nouw.com/cindyekman
Lina
Lina,
Vad förvånad jag blev när jag gick in på din blogg och oväntat möttes av det här receptet (som såg mystiskt bekant ut)! Jag bloggade för TYS 2016-2017, och vågar gissa att det är där du hittat receptet...? Kul om det är till glädje för någon! 😊
Cindyekman
Cindyekman,
Haha, det kan jag tänka mig! Ja precis, under första bilden finns en textrad om att receptet är därifrån, tidigare har jag länkat till sidan men nu när jag tipsade om receptet igen fanns sidan inte kvar. Jag kan med andra ord ange dig som skribent till receptet då? 😊 Morotssemlorna är väldigt populära hos oss!nouw.com/cindyekman
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229