Fia 1år

Idag är det igen vanlig dag, för idag är det Fisens 1 ÅRS-DAG!

Vår lilla gris som helst sover på mitt bröst, som gosar och pussar oss hundra gånger om dagen, som visar på mycket kärlek så det sku räcka åt en liten by, som älskar alla människor hon möter, som älskar att busa med barn & som får vilken katt-människa att googla hunduppfödare – det är vår Fia det!

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, franska bulldoggar är inga vanliga hundar – nånting som man int riktigt förstår före man upplevt en franskis!
jeppis-1336
I födispresent fick Fisen tossor & en julkalender – och cirka femhundra pussar!
jeppis-1355
Så glad att Fia får behålla sin fina form trots att vi int e på två-timmars promenader varje dag nu när jag int riktigt är i skick för att gå så långa sträckor, helt bokstavligen orkade jag idag knappt till postlådan före jag vek mig dubbelt av onda sammandragningar…

Som ni vet är ju Fia en fransk bulldog, en trubbnosig ras. Andningssvårigheter är jättevanligt bland franskisar, därför ska franskisar och andra trubbnosade hundar aldrig släppas feta, för chansen att få dem ner till en sund vikt är mycket svårare än med hundar med vanlig nos.
Tjock hund -> försvårad andning och svåra sjukdomar uppkommer -> hunden kan inte motioneras ner i vikt eftersom extra ansträngning gör att hunden bara flåsar och har svårare att andas.
Vi tänkte nog om vi sku bulka upp henne lite inför vintern med tanke på kyla osv, men nja, vi köper hellre varma vinterkläder.

Sen är andningssvårigheterna bland trubbnosar jätte genetiskt också. Vi hade turen att Fia är från en jättebra släkt. Fia snarkar då hon sover på rygg i famnen eller soffan, men inte alls på natten. Hon flåsar och svettas med tungan på sommaren i solen, men aldrig pga ansträngning. Detta beror nog mest på hennes goda fysik. Däremot dreglar hon som en gris vid ansträngning!

Tror Fia trots hennes storlek skulle kunna dra ett barn på pulka utan problem. Hon är fruktansvärt stark! Hon väger runt 9kilo, som är minimivikt för en vuxen franskis på tävlingar. Hon ligger helst bara och gosar, men då vi väl busar/är på promenad har hon så mycket energi – som natt och dag.

Vi matar henne som jag nämnt förut med Mush, som är gjort av kött och ben från olika djur, inget torrfoder alltså. Torrfoder är väl lite som att själv äta micropizza och flingor varje dag, plus att torrfoder innehåller en massa onödiga ämnen som inga hundar behöver. Rawfood is the shit med andra ord!

7

5 Comments Fia 1år

  1. Jennie

    Jag var tvungen att läsa om rubriken några gånger förrän jag förstod att det står “1 år” och inte “lår”. Jag hann tänka vad som riktigt har hänt med hennes lår. :D

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.