Förväntningar på högtider och konsten att fira på barnens villkor

Midsommarhelgen. Oj så underbart det blev. Som jag minns det första året med (många)småbarn, man ville få till en perfekt midsommar. Alla skulle äta, delta i frågesporter och skåla - på samma gång som de föregående åren, annars kändes det misslyckat, så blev det såklart inte. En bebis grät, en annan ammades i ett mörkt sovrum och den sista rullades till sömns i vagnen bakom huset.


Nu efter några år har vi äntligen lärt oss fira våra högtider på barnens villkor. Det kommer inte det första året, inte heller det andra, men så märker man då mittiallt att vi firat på barnens villkor, och det har varit alldeles perfekt trots att vi ätit i skiften, druckit kaffe ståendes i olika hörn av trädgården, sökt oss till skuggan för att amma mitt i en intressant diskussion och blåst luft i bassänger för hand för att barnen ska få svalka sig en stund. Det enda som har nån skillnad på lyckade och mindre lyckade högtider är om barnen är glada, mätta och nöjda, de egna förväntningarna slipas så småningom bort och ersätts med ens barns glädje. Sen om man lyckas få nån stund runt bordet tillsammans är det bara en välkommen bonus.


Det är underbart när man märker att man kommit dit, kravlöst firande på barnens villkor.

Sen att man längtar efter midsomrar med barn i skolåldern och uppåt är ju givet, men det gäller att njuta fram tills ”sen” också, visst?

Vi sov en natt hos mamma och pappas, körde sen via Bosund på grillfest nere vid sjön och en hel dag hos svärisarna med alla Antons syskon och syskonbarn. Charlie hann vi knappt få i mat före han somnade i famnen ikväll. Nu ska vi ladda upp batterierna för en ny varm vecka, jag behöver nog inte ens skriva ut att lillasystern och jag längtar efter regniga dagar.


Hoppas ni hade en fin midsommarhelg. Det kravlösa firandet tycker jag definitivt man kan öva på fast man inte firar med småbarn runt sig, kravlöst är en konst att lära sig men ack så behagligt att leva ut.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229