Foto Q/A del 2

Vad är det ultimata photoshootljuset?

Enligt mig är det ultimata photoshoot-ljuset jämn molnighet, nästan som dimma, strax före det börjar regna. Solen får liksom en stor diffusor på sig, inga underliga skuggor eller panik att söka efter skugga under nåt träd eller liknande. T.ex strandfoton i superstarkt solljus, utan diffusor, let’s not even go there.

DSC_7081
Vad ska man tänka på när man fotar evenemang?

Det jag märkt efter att ha fotat bröllopsfester, födelsedagskalas & babyshowers är att det viktigaste att du känner din kamera och fångar de viktiga stunderna! Så som när sesam-fröna blir kastade på brudparet…
DSC_1101
…Eller ögonblick mellan mor & dotter, far & son, syster & brorsson…
dop4
Bettis tårar när hon blir överraskad med babyshower..
DSC_6438
Komihåg att fånga ögonblicken med pålitliga inställningar, snabb slutare +eventuell blixt. Om du fotar i RAW, ställ hellre in en mörkare inställning för att få skarpa bilder. Mer om RAW berättade jag i detta inlägg.

Cissi frågade: Vad skulle du rekommendera för objektiv att ha vid fester och gruppfoton och sånt. Har ett macro för närbilder och porträtt men nu skulle jag behöva ett mer allround. Tänker mig att jag kan lägga ut kanske 400 max 500e på det, men är så grön ännu med fotograferandet så jag är rädd att jag ska köpa grisen i säcken, eller hur man nu säger ;) har du nått som du kan rekommendera?

Hej Cissi!
Jag är själv ganska grön på gruppfoton, men har kommit fram till att det man ska tänka på är att ha ett lågt bländar tal, dvs borde objektivet(och kameran) klara av detta utan att släppa in för lite ljus. Mitt allround-objektiv Sigma 17-50mm f 2.8 kan jag absolut rekommendera åt dig. Med den vida linsen är det också ett ypperligt fest-objektiv eftersom man aldrig behöver ta några steg bakåt som med de fasta objektiven i lägre prisklassen 35mm/50mm. Objektivet är ju en ersättare för objektiven man oftast får med när man köper helamatör-systemkameror, men väldigt mycket skarpare, bättre fokus & helt enkelt bättre.

Eftersom att jag äälskar fasta objektiv drömmer jag om ett vidvinkeobjektiv i fast form, tyvärr seglar priset upp väldigt högt med dem, så får nöja mig med detta – rätt så vida objektivet än sålänge. 310€ på scandinavianphoto. Klicka på bilden för vidarebefodring.
nikon vid
Detta objektiv, snäppet vidare, tror jag absolut du skulle bli nöjd med också! I know I would! Zoomen är inte lika djup som ovanstående men fortfarande super som allround. 535€ på scandinavianphoto. Klicka på bilden.nikon vidOch så har vi ju drömmen… 8mm fisheye. 859€ på scandinavianphoto. Mode-foton i 180grader, JA TACK! Klicka på bilden!
sigma vid 8mm

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.