Gro avocadokärna - den snabba metoden

För ett par veckor sen började jag experimentera med min avocadokärnor för att se ifall det finns ett sätt att få dom att gro snabbare, och oh boy om jag fick till det! Sex av mina sju avocadokärnor har grott på bara två veckor, den allra första har en rot på flera centimeter, t.om den kärna jag råka dela på helt har grott och börjat få blast.

Kort och gott, ju mer du öppnar kärnan - ju snabbare gror den. Jag har studerat kärnans centrum och räknat ut den mest säkra sättet att dela på kärnan. Gro många på samma gång - så att du har backup ifall du råkar ta sönder dem.

Börja med att skala din avocado och lokalisera kärnans naturliga delning, ta en trubbig matkniv och tryck försiktigt in den i toppen(!) av avocadon, dra den sakta på var sida neråt mot botten och längre in, du borde få den att dela på sig så att endast avocadons centrum(där sitter fröet) och botten håller ihop de olika delarna. Ifall avocadon delar på sig helt finns det risk för att fröet tagit skada, men prova ändå slänga med den delade avocadon i zippåsen och se ifall det lyckas.

Nu placerar du din(a) kärnor i en zippåse inlindad i ett par våta blad wcpapper. Här får dom ligga tätt förslutna i ca två veckor(titta till lite då och då så det hålls tillräckligt fuktigt), efter den tiden borde du kunna se att avocadons frö börjat slå ut en liten vit knöl. Nu ska vi trycka in tandpetare i sidorna av kärnorna och placera dem i glas eller små vaser med halva kärnan under ytan. Se till att vattnet hålls på samma nivå, annars torkar allt bort. Vänta tålmodigt på att rötterna växer till sig och blasten börjar slå upp.

Lycka till med avocadosarna!

Gillar

Kommentarer

Janina
Janina,
Hur ska man göra sen, när man har 50 cm avokakoplanta? Plantera om? Låta va? Vattna myki/lite? Om bladen blir brun, va betyder de osv. H. Int så gröna fingrar utan lite tur bara...
Cindy Ekman Björkskog
Cindy Ekman Björkskog,
Ifall bladen blir gula kan det tyda på att krukan är för liten eller att plantan fått för starkt solljus, avocadoplator gillar inte direkt solljus, bruna blad tyder på att plantan behöver mer näring(dom verkar behöva mycket mer näring är andra växter). Ifall bladen hänger så behöver plantan mer vatten! 😃 Jag har aldrig haft en fullvyxen avocadoplanta, så av egen erfarenhet kan jag inte säga mycket, tyvärr. Vet inte ens om mina kärnor kommer bli till stora växter efter att jag mer eller mindre misshandlat dem hittills!
www.cindyekman.com
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229