Himmelska morotssemlor

Igårkväll låg jag med onda sammandragningar efter att ha städat och hållt på här med mamma, Carro & flickorna i lite för många timmar. Sammandragningarna gick om sen när jag låg ner och slappnade av - men jag fick iallafall höra från Anton att jag inte får göra annat än vila och laga mat idag, så jag bakade semlor och värmde spenatsoppa istället! Same same...

↑ Boken beställde jag åt mig själv av Anton till julklapp, och den är superbra! När jag började med surdeg var det just Martin Johanssons recept jag gick efter, kan härmed intyga att dom är riktigt goda! Boken hittar du här. (adlink)
Receptet på semlorna är dock inte från Bröd, bröd, bröd utan härifrån, semlorna blev SÅ goda och fluffiga trots det enkla receptet så jag bara måste dela med mig. Semlorna är ännu godare efter några timmar, trust me!

5 dl vatten 25 g jäst 3-4 medelstora morötter 2 msk sirap 3 tsk salt 1/2 dl olja 1 dl rågflingor 10-12 dl vetemjöl

1. Börja med att värma upp vattnet till 37 grader, det vill säga så att det är fingervarmt, och häll det i en bunke.

2. Smula ner jästen i vattnet och rör om till den lösts upp.

(Detta gäller alltså för färskjäst; om du använder torrjäst ska du följa instruktionerna på förpackningen.)

3. Riv och tillsätt därefter morötterna, samt sirap, salt och olja.

4. Rör ner rågflingorna och till sist mjölet i omgångar. Knåda till en smidig deg. Låt degen vara ganska lös, så får du fluffigare semlor!

5. Täck över skålen med en handduk och ställ den på en dragfri plats där degen får jäsa i ungefär en timme.

6. När degen har jäst färdig är det dags att hälla ut den på ett mjölat underlag och dela upp den i 15-20 delar. Rulla till runda bullar och rada på plåtar. Täck sedan över dem med en handduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

7. Ställ in ugnen på 225 grader och grädda semlorna i mitten av ugnen i ungefär en kvart, så att de får en gyllenbrun färg.

Gillar

Kommentarer

Linnea
Linnea,
Tusen tack för receptet ! Bakade dem i dag och dom blev såå goda ?
Cindy Ekman Björkskog
Cindy Ekman Björkskog,
Va kul att dina också blev goda! Så lite så :*
www.cindyekman.com
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229