Kemikaliefri städning + ultimata julstädningslistan

Hej på er!

Som jag nämt i tidigare inlägg kommer uppdateringen inte vara riktigt jämn nu en tid framåt, vilket synts de sensaste veckorna... Fantastiskt roligt att ni klickar in er hit ändå! Det om nånting ger mig inspiration att skapa ihop inlägg åt er.

I mitt senaste inlägg nämnde jag att jag påbörjat operation julstädningslista, då undrade Maria ifall jag vill dela med mig lite inspiration - det fixar jag åt er såklart!

Om ni scrollar ner hittar ni en hel lista som jag modifierat lite från min lista var mycket lämnat bort som jag gjort under hösten osv.

Idag drog jag på de sista överdragen på våra nytvättade soffor. Det har känts så juligt här med snö på marken och nystädat hem idag så jag var fem före att sätta upp tro, hopp & kärlek i fönstret, hejdade mig i sista stund och bestämde mig att fönstertvättningen ska vara klar före dom åker upp.

Vi har haft huset fullt av ladies här idag när Tanja från leikkikauppa hade leksaks-party åt oss. Många inklusive jag själv fick några julklappar fixade, jag beställde också en julkrubba i trä åt oss som Charlie får öppna på lillajul, ska visa den sen när den hittat hit.

Städningen då. Tänkte visa lite kemikaliefria tips som jag provat nu när jag börjat bocka av punkter på min julstädningslista. Där vi tillreder vår mat försöker jag efter bästa förmåga att städa kemikaliefritt, t.ex ugn och micro, såhär gjorde jag.

Vi åt tortillas här i dagarna, kvar lämnade en halvt urpressad lime i kylskåpet. Den pressade jag i en plastbunke, hällde på ca 1,5dl vatten och lag dit hela limen(citron funkar ännu bättre) in i micron och på med den i 2 minuter, låt den sen stå kvar med stängd lucka i ytterligare fem minuter. Då är det bara att med hushållspapper torka bort all ingrodd smuts. Supersmidigt!

Före och efter. Fatet var ennu äckligare men det hade jag hunnit ha i diskmaskinen före fotona togs.

Ugnen då. Vår ugn har jag inte rengjort ordentligt på jag vet inte när. Tror det är åtminstone över ett år sedan, kan vara två. Nu var det dags hursomhelst.

Vår ugn har luktat bränd sen i somras, smutsig var den. Ugnen behöver jag ta i fler omgångar, men redan det första varvet gav mig hopp.

Första bilden är före jag gjort nånting. Fastbränt är bara förnamnet.
Till ugnen kan man använda ettikka och matsoda(bikarbonat) gärna med en liten metallskrapa, en sån behöver jag inhandla före jag ger mig på nästa omgång. Jag stösslade ut matsodan över bottnet och hällde på ettikkan, fräste härligt gör det och löser upp smutsen. Blandningen fick ligga och dra sig sålänge jag fixade middag, sen torkade jag bort det med ett hushållspapper, så ni kan tänka er vilka resultat man får med en skrapa!

Sen drog jag upp soda-blandningen på sidorna av ugnen med ett hushållspapper och lät det stå en stund också. Nog ska vi få en ren ugn till jul vi också!


Den stora julstädningslistan:


Kök:
-Torka alla öppna hyllor och bänkar
-Töm skåp och lådor, tvätta, ställ tillbaka
-Rengör ugn
-Rengör micro
-Rengör kylskåp
-Rengör fläkt, utanpå och innuti
-Gå igenom skafferi och släng utgångna varor
-För metall, glas, batteri och papper till insamling

Vardagsrum
-Tvätta sofföverdrag
-Töm och tvätta hyllor och skåp, ställ tillbaka
-Torka alla ytor
-Tvätta dekorationskuddar
-Byt till eventuella julkuddar & -gardiner

Badrum:
-Skrubba golv och väggar med klorin
-Rengör wc:n, också bakom stolen
-Tvätta speglar
-Gå igenom badrumsskåp och lådor, töm, tvätta och ställ tillbaka
-Rengör duschen

Sovrum:
-Organisera klädskåp och gå igenom kläder
-Byt sängkläder
-Torka ytor

Hela hemmet:
- Torka lister och gardinstänger
- Damma av lampskärmar
-Tvätta fönster innifrån, mellanfönster och utifrån(om det är plusgrader)
-Dammsug och skura golv


Sådär, det var en städlista som heter duga
. Jag har kommit ganska långt på vår lista redan, främst av den orsaken att jag började i mitten av oktober. För mig kommer julfeelisen med ett riktigt ordentligt städat hem, då mår man minsann. Sen att det var 2 månader sen jag städade badrumsskåpen har absolut ingen betydelse, huvudsaken att jag vet att badrumsskåpen är julstädade. ;)

Knappast varken orkar jag eller hinner med allt som står på min lista, men inspiration får jag minsann då jag kan bocka av två eller tre grejer per vecka. Hoppas detta inspirerar er också, och kom ihåg att det viktiga med julen inte är ifall du torkar listerna eller ej, utan att alla mår bra och får vara tillsammans. För mig betyder ett julstädat hem väldigt mycket somsagt, och därför städar jag.
Gillar

Kommentarer

Christina
Christina,
Sen kan en fysisk lista vara bra också, för det ger ju en sån boost när man får stryka bort saker från listan. 😊 Ska pröva tipset med soda och ättika i vår ugn också, tack för tipset! Det går också att sätta fläktgallret i varmt vatten och hälla på soda. Det löser upp massor av äckligt fett!
finachristina.fi
Cindy Ekman Björkskog
Cindy Ekman Björkskog,
Precis, min "riktiga" lista som är mer anpassad för vårt hem sitter på kylskåpet! 😊 Åh det ska jag prova, har kört med diskmedel hittills.
www.cindyekman.com
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229