Lussebullar

Sen jag senast bloggade har min livskvalitet höjt avsevärt. Igår efter att jag dampat sönder på maskin-älsklingen ville Anton trösta mig genom att joina på lampsladds-shopping. Förvånar mig varje gång, tre lampor, tre sladdar, tre pluppar att lägga i uttaget - 100€ - alltså va? Nå nu har vi ju iallafall till fönsterlamporna efter jul också...

Idag på lunchen förde vi in symaskinen på service, så imorgon får vi troligtvis hämta. Wihuu.

Jag har bakat lussebullar och pepparkaksdeg tills imorgon när vi har Julbasaar, så dit ska jag föra lite ett och ett annat bakverk.

Lussebullar

50 g jäst 100 g smör 5 dl mjölk 250 g kvarg 1 pkt saffran à 0,5 g 1½ dl strösocker ½ tsk salt 17 dl vetemjöl

russin 1 ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

Provade göra en plåt med mini-lussebullar, superbra. Man orkar ju inte direkt äta många mega-lussebullar, så dessa var perfekt storlek till kaffet!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229