Q/A - LCHF för hela familjen

Vi kör rätt på de frågor jag fått på bloggen som handlar om LCHF och kost!

Jossan frågade:
Hur tänker ni kring lchf mat till barn? Äter Charlie samma som ni äter eller hur gör ni? :) har själv ätit enligt lchf nångång men har allti kokat typ potatis till åt barnen.

Svar: Tack för frågan! Jag kommer aldrig utesluta nånting för Charlie, däremot har vi sällan kakor och annat som innehåller vitt socker hemma. När vi e hos nån får han såklart äta vad han vill ifall det bjuds. Vi har nyligen infört obligatoriskt fredagsmys efter middag och dusch med russin, nötter och mörk choklad - supermysigt! Allt det äter han in i veckan också. Tills han fyller 3år kanske vi lägger till några godisar till fredagsmyset. Han har ätit godis på kalas och hos kusiner sen han var kanske runt 2år eller under, men hemma har vi inte haft godis.

Charlie äter allt som vi äter.
Vi brukar fixa ris eller pasta till maten åt honom, han har alltid ätit med god aptit så fast han blir serverad "bara" t.ex kött och sallad/grönsaker som kan se lite tråkigt ut, så vet jag att han äter upp det han behöver för att bli mätt. Charlie äter också vanligt bröd varje dag och frukt.

Då det kommer till det stadiet att Charlie börjar undra varför jag inte äter makaroner kommer jag säga, eftersom att det ju stämmer, att min kropp inte tål det. Om jag får hoppas kommer vi aldrig igen ha socker hemma i den mån att Charlie kommer märka att vi äter/inte äter. Dessutom bakar jag med jämna mellanrum bakverk som i princip smakar som att det vore socker i dem, sålänge jag är medveten om att det kan påverka honom så kan jag motverka det också tänker jag.

Vi säger aldrig att vi inte "får" äta nånting, vi väljer ju det själv. Och skulle heller aldrig antyda att vi skulle vilja ha kroppen si och så eller att våra kroppar är dåliga på nåt sätt. Jag har som sagt inte vägt mig sen 2018 och så hoppas jag det kan förbli.

Amanda frågade:
Vilka är dina favorit lchf-recept?

Några matiga favoritrecept plus små snabba tilltugg jag gillar att äta som inte kräver ett recept kommer här:
Plättar - 56kilo
Fröknäcke - 56kilo
Minipizzor - stek två skivor valfritt pålägg(skinka, medwurst..) med ost och pizzakrydda mellan, äter varje morgon!
Stekt halloumi - gärna med dipp gjord av majonäs och tabasco.
Kokos-kycklinggryta - en ny rätt jag provade mig fram till i helgen, ska skriva ner recept nångång ifall ni vill ha!
Pumpafrön & solrosfrön stekt i lite smör + salt brukar jag äta som snacks på kvällen.
Pizzabotten gör vi med ca 175gram riven ost och ett ägg + salt, in i ugnen på hög värme tills det smält ordentligt och lägg sen på resten av fyllningarna. Bottnet hålls ihop bra, men långt ifrån pizza smakar det ju nog, det gäller att inte ha i åtanke att hoppas på att försöka få till det mest liknande, utan mjöl så kommer det aldrig lyckas.

Det finns en hel del smaskigt jag brukar vända ihop till som tätt!


Överlag följer jag ganska sällan recept när jag gör mat utan tar av det vi har och planerar utifrån vilka smaker som kan tänkas passa tillsammans. Nyligen fick jag ett lasagne-recept som ska vara riktigt bra, blir kul att testa!

  • LCHF

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229