Q/A

Här kommer svaren på era frågor, jag har försökt svara så ärligt och ingående jag kan, om det är ennu något ni funderar över, fråga!
Tack för era frågor, riktigt kul att ge lite mer personligare svar än vad som vanligtvis syns här på blogo!När ska du gifta dig? ;)

-Om det blir som vi vill och hoppas blir vi ett nästa höst, närmare bestämt september 2016. Men vi velar lite ännu, får se helt enkelt!

Har ni hunnit planera bröllop? Hur kombinerar ni era olika “sidor” när det blir dags, blir de ex. dans o dricka eller blir det fest i församlingshem osv..?
Jag har nog allting färdigt i huvudet vad gäller location, brudbuketten osv.. Brudklänningen har jag inte riktigt börja söka efter ennu men på ett ungefär vet jag nog hur den kommer se ut. När vi bestämt datum, och det känns lite mer påriktigt, kommer jag avslöja allt!

Vi kommer nog bjuda på ett vinglas åt dem som vill ha, men överlag tycker jag det är väldigt white-trash att gästerna blir så fulla att man behöver skämmas över dem... En stilfullt bröllop kommer det absolut bli. Vid andra omständigheter skulle jag absolut kunna tänka mig att ha festen vid församlingshemmet men nu har vi ett helt annat bröllop i tankarna.

Vill du ha barn? Hur många?
-OM jag vill! Helst 100 barn nu på direkten men gissar att det kommer bli 3 eller 4 st!

Beskriv ditt drömhus (alltså läge, storlek, gammalt/nytt/renovera/bygga.. Osv…..)
-Oj dethär är nog en knepig fråga... Egentligen är läget fysiskt omöjligt men om man får fantisera lite så skulle drömtomten vara vid mamma & pappas, lika långt till stan, vid havet i en liten mysig hamn men i Kokkola. Havet är längre ifrån stan i Kokkola så det är lite omöjligt... Men avståndet till stan och lugnet är nog viktigast för mig. Storleken då, 300+ m2 om det ingår städerska haha, jag gillar verkligen inte att städa så därför kommer det nog i slutändan bli ett hus storlek mindre. Gammalt renoverat, helt klart, och helst utan otrevliga fuktskador som överraskar! För några månader skulle jag mera än gärna beställt ett modernt nyckelfärdigt hus, men jag har väldigt svårt med hus utan själ, jag får det aldrig att bli ett hem, redan med min förra lägenhet, en liten suupermysig etta, i en gammal byggnad med trägolv, direkt vi var inflyttade kände jag att dethär är mitt nya hem. Här i stan känns det inte på samma sätt hemma. Visst, nog har jag gjort det mysigt här också men byggnaden är för modern för min smak... Jag vill ha röda väggar med vita knutar, små opraktiska rum med träplankor till golv & en gammal kamin som värmer om vintrarna.

Hur gick förlovningen till? :D
Jag visste att det skulle komma inom snar framtid eftersom jag beställde ringen själv, det skulle ta en vecka för ringen att bli färdig förminskad och ganska exakt en vecka efter hade Anton hämtat den och friade till mig. Det var rätt så odramatiskt, hemma hos oss, en väldigt känsloladdad pms-stund då jag oroade mig över en en grej som vi då diskuterade och samtalet slutade med en kärleks-förklarning till varandra, Anton frågade mig där när vi stod i varandras armar, jag grät en flod och sa med glädjetårar upp till örorna JA! Grät några minuter i hans armar och fick min ring på fingret, som står för en så stor kärlek, jag älskar dig! ♥
Din karl är väl troende? Hur e de me dej?
Om ja, har du allti vari?
Ja, Anton är troende, likaså jag. Jag hade alltid haft min barnatro, i tonåren började jag ifrågasätta mycket och gled ifrån min tro av olika orsaker. När jag träffade Maria var mitt liv väldigt rörigt och Maria tog med mig till Crosspoint, en kristen tillställning som inträffar ungefär varannan lördag i Kokkola, där sjungs det lovsånger som går rakt in i hjärtat, människor står upp och dansar med händerna i luften och det är en ända stor kärleksfest. Där, min första kväll vid Crosspoint vände mitt liv totalt från att vara helt kaosartat till ett inre lugn och på den vägen hittade jag tillbaka till min tro, en starkare tro än någonsin....

Hur träffade du och Anton varandra?
... tre veckor senare träffade jag Anton. Den andra pusselbiten föll på plats för att jag skulle bli hel igen. En kväll i Juli vid Marias kompis Fanny satt vi och drack kaffe när Fannys bror Emil, och kusinerna Mattias & Anton kom dit. Därefter började vi hänga med dem och på den vägen är det!

Hur kom du på att flytta till Kokkola?
Det började då jag jobbade på min gamla arbetsplats, jag tackade ja att hoppa in 2 veckor tills dom hittat en fulltidsarbetare till butiken, jag hade då varit ilag med Anton i 1år så jag fick bo hemma hos dem under tiden. Två veckor blev till en månad och vi bestämde att jag skulle fortsätta att jobba enbart i Kokkola, så jag tog en lägenhet och körde flyttlasset Norrut!

Undrar hur det är som finlandssvensk att bo i kokkola? Eller är ni tvåspråkiga? :)
När jag flyttade till Kokkola kunde jag knappt räkna till tjugo på finska, oskojat! Men men tiden lärde jag mig mer och mer och nu jobbar jag men helfinska arbetskolleger och det går riktigt bra, två kämpiga år tog det men nu sitter finskan där den ska! Man klarar nog sig på enbart svenska här, de som inte kan finska förstår oftast svenska, men eftersom jag jobbar i butik är det inte okej att inte prata finska med finska kunder som nog ändå rör sig där runt 75% skulle jag säga sådär på rak arm. I princip hela Antons vänkrets är finlandssvenskar, samma gäller han släkt med några få som hellre pratar finska. Här är det helt underbart att bo, oavsett modersmål! ♥Hej! Jag har läst din blogg sen du bloggade på blogg.se :) Under åren har dina bilder förbättrats ganska mycket :)) Vad fick dig att bli intresserad av fotografering? Vad gillar du mest att fota?

Ojoj... Den bloggen är raderad för länge sen så ingen vist att söka hörni ;)
Jo det har dom verkligen! Jag har alltid varit intresserad av fotografering, på bilddagboks-tiden fotade jag alla gula löv om höstarna, krispiga snön om vintrarna och gröna ax-skott om somrarna med min lilla Canon powershot tills den gav upp, då tog jag pappas kamera och fotade med den tills den också gick sönder, jag fotade mycket med dom första telefonerna med kamera jag hade också, i princip varenda kamera jag fick tag i! Ända sen jag var 12år drömde jag om en systemkamera, varje jul hoppades jag på att där skulle ligga en systemkamera men nej... I vår familj har vi fått det nödvändiga och fått jobba lös de större grejerna. Varje gång jag fick händerna på en systemkamera pillade jag på den i flera timmar, jag hade lärt mig systemkamerans funktioner långt före jag äntligen fick en egen. Första julen jag var ilag med Anton köpte han en åt mig, gissa min lycka. Han fick en bälte av mig hahah. Stackarn. Nej men sån är han, han bryr sig så genuint om andra, på ett sätt man inte tror finns hon nån människa längre.

Mest gillar jag att fota mina crazyga idéer som jag inte har så höga förväntningar på att det faktiskt ska funka, men så gör det det och blir supersnyggt! Så coola porträtt får det nog bli.

Vilka är dina favoritbloggar (obs du måste svara din syrras)
Hahah. Carros blogg läser jag för de djupa debatterna om delade åsikter och alla gulliga foton på Lo & för att hållas uppdaterad om vad som händer i syyros hus med renovering osv, Linn Jung för välskrivna realitychecks, Kenza för modeinspiration, Elin Kero för fotoinspiration, och så har jag en hög instagramkonton var jag söker inspiration också. Sen kollar jag med jämna mellanrum finslandssvenska bekanta bloggar, samt scrollar igenom finlandssvenska bloggare-gruppen. Jag har väldigt svårt för att fastna för en blogg faktist.
När vill du och Anton laga en kusin till din syrras barn?
Som jag nämde högre upp, helst direkt. Men vi vill vara gifta och ha ett hus att kalla vårt hem först!
Om alla dina läsare måst följa ETT konto på instagram, vilket sku du tipsa om att de ska följa? (din syrras?) näää men nå me bra inspo osv?
Josefinsoso, hon har en härlig stil, ett vackert hem och en inspirerande karriär!
Men om vi kategoriserar lite mer så skulle jag tipsa såhär:
Vardagshumor: Bingo Rimér
Fotoinspiration : Fabian Wester
Inspiration till hemmet: Emilia Olsson

Favorit Lo i världen?
Lo Nordberg! Utan tvekan min favorit-Lo!
Tack Carro för frågorna ;)

Ditt bästa inredningstips?
Satsa på snygga ljusstakar det mörkare halvåret, mycket levande ljus!
Mycket grönt under de ljusare månaderna, såsom murgröna och liknande växter, blad-växter gör verkligen jättemycket för ett rum. Och vita tulpaner i glasvas, ååh!

Hur har du blivit så bra på att fotografera? Kan du lära mig? Handlar allt om en bra kamera, isåfall, vilken ska jag köpa? :D
Hahah! Öva öva öva, utmana kameran och se vad den går för, en iPhone-kamera räcker långt! Allt handlar verkligen inte om att ha den bästa kameran, läste nångång att en riktigt bra fotograf ska kunna fota med vilken sorts utrustning som helst! Såklart att en bra kamera hjälper dig på vägen, men absolut inte hela vägen. Några generella tips som jag följer:

Håll alltid skärmen på kamerans baksida lodrät om du fotar framifrån, i höjd med motivets fokuseringspunkt t.ex ögon, eller ta fotot med kameran rejält vinklad, snett uppifrån t.ex.

Ta tre steg ifrån motivet, eller tre steg mot motivet, alltså, prova på olika perspektiv.

Sök ljuset! På fönsterbrädan, på balkongen eller verandan.

Fota aldrig människor i direkt solljus, sök dig till skugga eller inomhus de soligaste dagarna!

Gällande kameror så har jag inga egna erfarenheter av kompakta systemkameror men denna skulle jag själv kunna tänka mig till vardagsfoton som inte behöver en systemkameras knivskarpa kvalité men ändå ger härliga bilder!

Systemkameror i den billigare änden skulle jag rekommendera Nikons D5200, och ett fast objektiv, 35mm eller 50mm. Själv föredrar jag 50mm! Välj alltid Nikons amatör systemkameror. Dom ger så mycket mer än övriga tillverkares modeller i samma prisklass!

Om du inte orkar lära dig hur en riktigt kamera funkar och mest bara vill fota när t.ex barnen är små, på bröllop och andra händelser så rekommenderar jag denna. Billig och håller måttet för vardagliga bilder!

Gillar

Kommentarer

Cindy Ekman
Cindy Ekman,
Cindy Ekman
Cindy Ekman,
Ja lite annorlunda inlägg 😃 puss! <3
www.cindyekman.com
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229