Restgarnsutmaningen del. 1

Jee, första inlägget i min lilla serie är äntligen här. 

Tanken med denna serie är först och främst ett sätt att minska på våra garnlager, men också att skapa hållbara grejer att slita ut hemma eller ge i present. Ni vet ju vid dethär laget att min kärlek till presentskåp växer starkare och starkare, nu har jag en dröm om att alltid ha egengjorda “tuliaiset” i presentskåpet, vi blir ofta bjudna över till vänner som byggt nya hem, flyttat eller bara bjudit hem oss på middag, då är det ju klart mycket roligare att ta med nånting man skapat själv av ett garnnystan som annars skulle legat på hyllan, visst?
Många av mönstren kommer ju förstås vara helt värt att köpa ett nytt nystan eller två till, men ifall du som jag redan hunnit samla på dig en del hittar säkert nått passande garn i gömmorna. Kanske borde jag dra igång nån garn-bytes-grej?

Först ut, och kanske det som passar åt de allra flesta. Disktrasor!

Jag har två favoriter, min favorit är just nu när jag skriver detta faktist i tvättmaskinen, för alla disktrasorna hos oss går numera att tvätta upp och använda igen och igen, billigt, miljövänligt och jag kan med gott samvete byta ut dem direkt en börjar kännas sunkig. 

Den första modellen är så enkel att sticka så det knappt räcker till en beskrivning.

Sticka med valfritt bomull/lin/bambu-garn, eller en blandning av föregående, med rekommenderade stickor.

Lägg upp tre maskor.
Varv 1. Sticka första maskan rät, öka en maska genom att sticka rät i bakre maskbågen, sticka resterande maskor räta.
Varv 2. Vänd, sticka första maskan rät, öka en maska genom att sticka rät i bakre maskbågen, sticka resterande maskor räta.

Upprepa dessa två varv tills din disktrasa är så bred du vill ha den, större desto bättre tycker jag själv. Börja sedan minska enligt följande.

Sticka en maska rät, minska en maska genom att sticka två maskor räta tillsammans, räta maskor varvet till slut. Upprepa tills du har tre maskor kvar på stickan, maska av eller sticka en liten ögla ifall du har användning för det.

Easy peasy! Grejen med disktrasor är att det behövs lite struktur för att dom ska fungera bra.
 


Disktrasa nummer två är denna svarta skönhet, svart är ju fruktansvärt snyggt i köket kan jag tycka, int ofta man vill ha en disktrasa framme synligt, men denna – o ja.

Lägg upp 42 maskor. 
Sticka tre varv rätstickning fram och tillbaka.
Sen börjar vi sticka stukturmönstret, 3 rm, 3 am, upprepa till varvets slut.
Sticka enligt föregående varv i två varv till, byt sen plats på de aviga och räta så att rutmönstret skapas. 

Sticka till du har 14 hela rutor på längden, sticka tre varv rätstickning och avmaska, virka en ögla med hjälp av luftmaskor.

En perfekt gå-bort-present, toppa med ett brunt papper runt med texten hand made with löv skriven på så imponerar du vilken svärmor eller middagsvärd som helst!


Hoppas ni uppskattade inlägget, berätta gärna vad ni vill se mer av under min lilla restgarnsutmaning! Enkelt, snabbt, användbart, bebis-grejer?! Let me know!

#Restgarnsutmaningen

58

6 Comments Restgarnsutmaningen del. 1

 1. S.E

  Perfekt! Borde också göra en hel hop med disktrasor!

  Små babykläder sku jag gärna sticka, så sånt får du gärna lägga upp mönster på. 😊

  Reply
 2. Christina

  Åh, så länge sen jag stickat disktrasor. Fast just nu håller jag på med en babyfilt i samma rutmönster som disktrasan. Så enkelt mönster och skönt att inte behöva tänka. :) Hur mycket garn gick det åt till Charlies chunky sweater förresten? Har några air-nystan liggandes hemma som jag funderar på om jag borde göra en minichunky av.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.