Slutartid/shutter

Hej!

Idag tänkt jag fundera lite på dehär med slutartider. Slutartiden bestämmer hur länge kameran skall ta in ljus, för att skapa bilden. Enligt mig är slutartid den roligaste inställningen på kameran att leka med, eftersom resultaten blir så olika.

Bilden under är tagen med slutartid 160(om jag inte minns fel) och apperture(f-värdet, vet ej svenska ordet) på 1,8. Som i sin tur bestämmer skärpedjupet i bilden, och ISO 160. Eftesom slutartiden var hög och apperture låg, fick jag en relativt ljus bild med ett skarpt fokus på löven närmare kameran, och ett vattnet bakom ofokuserat och ganska livlöst.

När jag förlängde slutartiden till 1,3" och apperture till ca 6,9(minns inte helt men nånting ditåt) fick jag med forsens rörelser under en längre tid, vilket ger en helt annan känsla i bilden. Lägg också märke till att eftersom apperture höjdes tog kameran med mer av löven i sin fokusering, och ger inte lika fin skärpa.
>När du mixtrar med långa slutartider, börja med att ställ in kameran på manuellt läge & tänk på att använda stativ eller luta kameran mot något stadigt. Good luck!

Gillar

Kommentarer

Rebecka
Rebecka,
apperture = bländare 😊
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229